Bemutatkozás
A stílusokról
Néhány gondolat a "legjobb" stílusról

Bemutatkozás

Dencsi Attila vagyok. Egy régi álmom válik valóra ennek a vállalkozásnak a beindításával.Gyermekkorom óta imádtam az állatokat, mely kezdetben a kutyát jelentette, de már akkor vonzottak lovak is. Városi gyermek lévén, sajnos csak nagy ritkán, vidéki rokonlátogatások alkalmával jutottam a közelükbe.

Később  a Budapesthez közeli Veresegyházra költöztem és is itt lehetőségem nyílt régi vágyam valóra váltására: lovagolni kezdtem. Eleinte "Angol" stílusban, mivel akkoriban Magyarországon szinte nem is létezett western lovaglás és természetesen minden általam ismert "hozzáértő" azt mondta, hogy lovagolni csak angolban lehet. "A néhány őrült westernes csak ül a lovon és csoda, hogy egyáltalán rajta maradnak." Nekem ennek ellenére nagyon tetszett a western, mert azon túl,  hogy természetesen a vadnyugati történetek és filmek izgalmassá tették számomra ezt a stílust, ösztönösen éreztem a belőle áradó szabadságot és lóközpontúságot, ami éles ellentétben állt a merev, számomra kötött angol stílussal.

Közben a lovaglás egyre inkább az életem részévé vált és egyre jobban érdekelt is. A bonyolultabb feladatok elsajátításához azonban -edző hiányában- rengeteg könyvet kellett elolvasnom. Kutatva a világhalón kiderült, hogy legalább akkora szakirodalma és háttere van a westernnek mint az angol lovaglásnak. Az erőszakmentes, lóközpontú kiképzés, ami természetesen nem stílus-specifikus, de a két legismertebb képviselője (Pat Parelli és Monthy Roberts) inkább western lovasok, végleg ehhez a stílushoz kötöttek.

Közben itthon is egyre népszerűbb lett ez a stílus és a speciális, ehhez a stílushoz tartozó lovak (QH, Appalosa, Painthorse, stb.) is lassan bekerültek hazánkba. Sajnos ezzel együtt a már fent említett angol stílus lekezelése és a másik oldal néhány képviselőjének arroganciája miatt mérhetetlen ellentét alakult ki a  két stílus képviselői között, ami mai napig érezhető. A legtöbbször persze ezt olyanok szítják mindkét oldalon, akik csak a saját stílusukat ismerik, a másikról pedig annak ismerete nélkül mondanak megfellebbezhetetlen véleményt.

Mivel mindkét stílusban lovagoltam és tanultam, illetve mindkét stílus képviselői között vannak barátaim, számomra érthetetlen vita, hogy melyik a jobb stílus.

Az oktatásban és a lovaglásban is az a tapasztalatom, hogy a stílushatárok elmosódnak, hiszen a cél az ugyanaz: a jó lovaglás. A stílus csak az odavezető út.

Én stílustól függetlenül mindenkit meghallgatok és ha jót hallok, igyekszem beépíteni a saját stílusomba, mert azt vallom, hogy mindenkinek ki kell alakítani saját egyéni stílusát, ami akár lovanként is eltérő lehet. Ahogyan a fentebb már említett két híres tréner talán legfontosabb üzenete, hogy "ismerd meg a magad és a lovad gondolkodásának eltérését! Ezt mindig vedd figyelembe a lovaglásnál!"

Persze, nem csak a lovaglásnál, hanem a kiképzés során is figyelembe kell venni a ló fajtáját és egyéni karakterét. Ez nálam természetesen inkább a western-t jelenti, de például a lovak bemelegítésénél, illetve a földről való munkában elég sok "angolos" elemet alkalmazok.

Számomra egy jó díjlovaglás is lehet ugyanakkora élmény, mint a reining, (western "díj lovaglás") ha szakmailag magas fokon űzik.

Elnézést a hosszabb kitérőért a stílusok között, de fontos, hogy bár western stílusban lovagolok és közelebb áll hozzám, de nem gondolom, hogy ez egy felsőbbrendű stílus lenne. Lovas oktatóként pedig nem western, vagy angol stílust szeretnék oktatni, hanem a lovagolás és a lovak szeretetét szeretném átadni.

A célom, hogy lovardámban stílustól függetlenül mindenki megtapasztalhassa a biztonságos lovaglás örömét.

A kezdetek után pedig mindenki képes eldönteni, hogy melyik stílusban szeretne lovagolni és ha versenyzőként is szeretné kipróbálni magát, akkor ebben is próbálom legjobb tudásom szerint segíteni. Szeretnék stílustól függetlenül minden ló-barátot egyformán üdvözölni lovardánkban!

Végezettül egy mottó, amit olvastam valahol és nagyon igaznak vélek: "A lovak szerint nincs jobb stílus, csak jó és rossz lovas van..."

AKTUÁLIS